Tutorial Download Running Man HD Version

Salam. Tutorial kali ini a little bit different from before. Kalau sebelum-sebelum ini saya banyak membuat tutorial lebih kepada software atau perisian, tetapi kali ini saya lebih kepada tutorial yang simple dan senang. First of all, siapa tahu reality show Korea apa yang tengah popular sekarang ni?. Kalau anda tidak tahu saya rasa anda boleh abaikan tutorial ini. Hehehe




Kepada peminat tegar K-POP, anda mesti tahu jawapannya kan?. So,anda boleh teruskan membaca tutorial ini. Tujuan saya membuat tutorial kerana hendak berkongsi apa yang saya tahu dan ada yang tidak tahu even tutorial ini bagi sesetengah orang nampak senang. Tutorial ini lebih kepada kaum hawa dan sesiapa yang kurang ilmu mengenai dunia IT ini. Sharing is caring right?.

Step #1 : Software yang diperlukan mesti lah Internet Download Manager. Untuk tutorial software ini anda boleh pergi ke link INI.

Step #2 : Pergi ke laman web untuk mendownload Running Man contohnya kshownow. Dan pilih episod berapa yang anda ingin download.

Step #3 : Scroll down ke bawah sehinnga anda nampak video FULL Running Man seperti gambar dibawah.


Step #4 : Click pada No.360 pada kanan bawah penjuru video berkenaan dan pilih kepada 720. Makluman semua, nombor itu adalah nilai pixcel video tersebut. Semakin besar pixcel semakin sharp dan cantik video. Dan juga semakin besar saiz video tersebut. Sebagai contoh 720 ialah nilai yang paling besar dan ia merupakan versi High Definition(HD). Contoh seperti gambar dibawah ini.



Step #5 : Bila anda Click sahaja nombor tersebut, secara Automatik akan keluar 'Download Thus File' seperti gambar dibawah ini. Ini lah fungsi Internet Download Manager yang sudah selesai kita install pada awal tadi. Anda hanya tekan 'Download Thus File' dan tunggu sehingga download siap.


Step #6 : Untuk 720 pixcel tadi, saiz untuk video tersebut mencecah 1 Gigabyte dan keatas, Ini ialah saiz biasa bagi video yang HD. Mungkin mengambil masa yang lama untuk siap download tetapi anda akan rasa puas kerana kualiti video yang cantik dan tidak pecah.


p/s : Bagi yang tidak sabar untuk menunggu,anda boleh piih selain daripada 720 pixcel tadi. Bagi saya 480 pixcel pun sudah memadai dengan saiz hanya 500 Megabyte dan keatas dan tidak akan mencecah sampai 1 Gigabyte.

Kepada peminat-peminat Running Man di Malaysia,selamat mencuba tutorial saya ini. Jika ada sebarang masalah boleh bertanya disini. Jangan malu-malu ok?. Saya tak makan orang. Hehehe
Share on Google Plus

About Amarul Samsudin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

23 Respons Diterima:

fatiah yusoff said...

tq.. dh lma cri cara nak donload HD.. akhirnya dapat.. TQ yer

Amarul Samsudin said...

welcome...selamat mndwnload HD version Running Man...=)

nadieyy wonlyy said...

hmmm , tu kalau ada full video with VK , abes kalau yg dah pecah2 to parts tu , cam dailymotion tu ke , cmane nk dunlod tuk resolution dlm 360p je ?

Anonymous said...

Kalau nak download dekat Isubs pulak macam mane?

Amarul Samsudin said...

To nadieyy wonlyy said : Lepas ni tak perlu download dari dailymotion lagi. Dailymotion tu memang resolusi rendah dan video pon kecik dan pecah klau full screen. Biasa video dari VK ni akan keluar sama ada hari rabu atau khamis sebab saiz yang besar untuk admin uploads sehingga mencecah 1 gb.

Amarul Samsudin said...

To Anonymous : dekat isubs itu saya dah jarang download lalu situ sebab file di pecahkan ikut part. Ada sampai 12 part untuk satu video HD. Kalau nak dwnload memang lambat.

Anonymous said...

salam...cmner ea,,dia cakap video is not upload...nak wat cmner nie..

nadieyy wonlyy said...

Ada yg xda VK , so xley donlod lah gamaknye ek ? huuu :(

Amarul Samsudin said...

To anonymous : kalau video tak upload lagi maknanye admin tak upload lagi la tue. Kena tunggu lagi la ajawabnye. Download dekat mana tue?. Kalau dekat kshownow biasa hari rabu or khamis dah upload dah.

To Nadieyy Wonlyy : episode berape tu yang tak ada VK?. Mesti episod lama2 kan?. Kalau tak ada kena download dekat forum die la jawabnye.

Anonymous said...

tp ade jugak version yg full episode dekat isubs, sblom nie sye ade try download yg full episode tu tp dia tak download habis, kalau tak menyusahkn boleh tak tolong explainkn cmne nk download dekat isubs walaupun kne ambik mse yg lme? sbb sye lebih prefer isubs punye subbing and dia punye subbing lebih detail drpd kshownow. thanks in advance :)

Amarul Samsudin said...

To Anonymous : Sblm munculnye kshownow pun saya download dari isubs jugak. Ok,sya explain mcm mna nk dwnld dri isubs ni. Firstly,pilih episode mana yang nak di download. Dah tekan tue, then ada banyak jenis link untuk download kn?. Saya sarankan awak pilih indowebster sebab laju dan boleh sambung. Kalau nak pilih HD punye video pilih yang 720p tue tapi saiznye agak besar sehingga 1 gigabyte. Kalau nak amaek yang biasa boleh download yang 480p sahaja.

nadieyy wonlyy said...

No , episode baru2 jugak , episode 109 n 110 . hmm xgety laa nak dunlud kt forum dy , lgpun size besa sgt smpy 500mb , mesti lambat . Kalau guna VK cam tutor abg nh , 300mb je . nway , thanks :)

Amarul Samsudin said...

To Nadieyy : Oh,episode baru jugak tue. Awk cuba cari dekat link ni
http://vk.com/videos183842533.

Adli Khir said...

Salam. Tp link kt Kshow tu dh xde la HD. Ada link lain x? Huhu

Amarul Samsudin said...

Yep, dah xdew HD. Kalau nak download yang HD register di forum (http://forums.kshownow.asia/) dan dkt situ ad link download untuk HD version tapi part by part. Lambat sikit. Kalau nak yg biasa pnye kualiti download dkt Videoweed jew dah ok.

Anonymous said...

admin cmna nk cari episode yang lain?

Amarul Samsudin said...

Disini ada episod-episod yang terdahulu.

http://www.kshownow.net/search/label/Runningman

Amierul adely said...

knpa toturial download idm xleh bukak

Amarul Samsudin said...

cuba link ini..
http://www.amar.my/2012/01/tutorial-cara-download-dengan-cepat-vol.html

Anonymous said...

With blogs like this around I don't even need website anymore.

I can just visit here and see all the latest happenings in the world.

khay_ICT said...

Assalam, saya dah cuba tpi IDM nye hnya trail 30 days jer.. ada pnyelesaian tak?

Mary Sudan said...

knpa IDM sye tak kluar scra automatik slpas sye tkan 720hd tu ?

Amarul Samsudin said...

Kepada yang menghadapi masalah IDM atau selain itu saya ada membuat satu tutorial baru untuk anda di
http://www.amar.my/2013/12/tutorial-download-running-man-hd.html

Terima kasih.