Tutorial Dapatkan Balik File Yang Dah Di Delete

Saya hendak share something yang mungkin korang tidak tahu dan selama ni x sangka pon yang file yang korang dah delete dalam laptop or pc korang sebenarnya boleh dicari balik. Haaaa,mesti terkejut kan?. Ok-ok,relax sekejap. Ikut step-step yang saya ajar nie ok. X susah pon.

Step 1 : Install Tune-Up Utilities 2012



*Macam mana nak dapat?. Senang jew. Click jew LINK ini. Dah siap download terus jew INSTALL. Key semua dah bagi. Jangan lupa extract dulu.

Step 2 : Click Icon Tune-Up Utilities Di Desktop Anda


Step 3 : Make Sure Terpapar Tune-Up Utilities 2012


Step 4 : Click Fix Problem



Step 5 : Click Restore Delete Files


Step 6 : Make Sure Terpapar Ini


Step 7 : Pilih Tempat File Hilang Dan Tekan Next


Step 8 : Tekan "Show Only Files In Good Condition"


*Kalau File yang korang nak cari tue x ada,UNTICK ""Show Only Files In Good Condition" Dan Tekan Next.


Step 9 : Tungu Sehingga File Siap DiCari


Step 10 : Cari File Tersebut Dan Click RESTORE



Step 11 : Tekan "Restore To The Respective Folder"


Step 12 : SIAP !


-------------------------------------------------------------------------------------------------FINISH

Fuhhhh,penat-penat !. Xpew Ilmu kena la kongsi kan?. Ok,dapat x?. Senang jew kan?. Kalau ikut step-step nie InsyaAllah boleh punya. Selamat Mencuba !

p/s : Dah x perlu nak menangis or menyesal kalau FILE terdelete.
Share on Google Plus

About Amarul Samsudin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

4 Respons Diterima:

Fay said...

waaa... kena install nih.. hehe

Muhamad Nur Amarul Bin Samsudin said...

klau ada file terdelete bleh la install...ada bnyak kegunaan lain tune-up nie,.nnti sya wat tutorial lgi k..=)

nadieyy wonlyy said...

Walaupun dah delete drpd recycle bin ???

Amarul Samsudin said...

yep. walaupun dah terdelete dari recycle bin tapi tak semua file tu kita boleh dapat balik sebab ada file yang sudah corrupt atau rosak