Penting ke driver laptop ni?

Mesti ada yang tertanya-tanya apa driver laptop ek?. Penting ke kat laptop or PC?. So,saya nak share something yang mungkin kalian tidak tahu kepentingannya. Ok,kita mula dengan driver. Driver nie satu software yang WAJIB di Install di laptop or PC kalian selepas kalian FORMAT laptop or PC kalian. Driver nie berfungsi  untuk sound, resolution, graphic, dan fungsi-fungsi lain yang ada pada laptop or PC kalian. Kalau tak ada driver, fungsi laptop kalian sebagai contoh sound tidak dapat berfungsi dengan baik.


Laaaa,kenapa?. Pening?. Tak paham lagi ke?. Ok,korang pernah FORMAT laptop or PC korang?. Kalau pernah mesti korang pernah alami. So,nak tahu kena la FORMAT laptop tue. Ermmm,mana nak dapat driver laptop or PC nie?. Nak kena beli ke?. Ada jual ke?.

Jawapannya,kalau nak FREE download jew kat Internet. Kalau line internet dekaat rumah tue slow,apa salahnya keluar sekejap pergi kedai mamak kew,McD ke. Tempat-tempat yang ada WiFi free nie. Saiz driver nie biasanya ada yang besar ada yang kecik. Tapi,so far tak ada la sampai 1gb eh. Nak searcg senang jew. Pergi jew ka google.com or yahoo.com. Then,tulis la 'driver *model laptop*'. Contohnya driver Compaq Presario CQ40-337TU. Dah jumpa download la. Contoh macam nie :


Dah jumpa kan?. Download jew. Then,install. SIAP. Cara lain lagi senang korang guna Windows Update. 


Ini la Windows Update. Cara ini senang sikit compare nak download satu-satu kat internet tapi tak semua driver ada taw. So,yang mana tak ada tue kena la download macam cara di atas. Biasa selepas korang format laptop,mesti laptop or PC korang akan jadi macam nie :

Semasa nak start FORMAT

Bila dah selesai format

Tue lepas korang dah selesai format laptop. Bersih jew kan laptop tue. So,lepas dah install software dan driver yang patot tue mesti punya jadik macam nie :


Terus jadik serabut kan?. So,pandai-pandai la susun semua folder-folder tue biar nampak kemas ok. Macam nie ha :


Dah tahu kan apa kepentingan driver nie kat laptop or PC korang. So,prepare la awal-awal sebelum format laptop tue. Harap apa yang saya kongsi nie dapat membantu korang dengan masalah laptop or PC korang. Saya share berdasarkan pengalaman saya format laptop kawan dan saya pernah buat servis format laptop. Kebanyakkan perempuan yang tak tahu benda-benda nie. So,good news to kaum hawa la.
Share on Google Plus

About Amarul Samsudin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 Respons Diterima: