Tutorial : Cara Download Dengan Cepat Vol. 1

Assalamualaikum...harap sumua sihat walafiat..hari ini saya nak habak macam mana cara yang paling cepat la nak download fail-fail besar yang korang nak download nie macam movie kew game kew..kalau guna cara biasa nak download memang menunggu kucing bertanduk la nampaknya..So,saya bagi tips sikit la macam mana nak download ngan cepat dan pantas..Ada beberapa perkara yang korang kena tahu sebelum nak download nie..Contohnya macam  kat mana laman web nak download,jenis fail yang korang nak download ngan software yang sesuai tok download nie..Saya bagi taw slow ok..Korang baca la tips nie..

  1. Tempat untuk download movie
 2.Jenis fail
  • fail jenis .rar
  • fail jenis 001.
  • fail jenis __a.
3.Software penting untuk download
 Tue semua penting taw kalau korang nak download movie especially..Lagi-lagi IDM tuh sebab software nie la yang mempercepatkan proses download korang..Dah downlaod pastu install jew trus..Site tok download yang saya bagi kat atas tue semua kebanyakkannya daripada mediafire taw..Site tue memang selalu uploader guna tok download movie n file-file yang besar nie..Lagi satu site tu nak download pakai IDM memang senang dan boleh disambung kalau korang nak pause pon..kalu site lain macam uploader.com,hotfile.com ngan megaupload.com tue kena ada akaun pastu berbayar kalau nak download laju..Mediafire nie free jew n laju jew kalau download tue.Korang test la nanti..Memang puas hati la..

Saya nak explain tentang jenis fail tu plak..kan ada 3 jenis kan..Yang .rar tue fail jenis compress.Korang kena extract file tue pakai software winzip@winrar yang saya tulis kat list software kat atas tue kan..Senang jew kalau file tue jenis .rar..right click pastu tekan extract here..pastu settle masalah..Kalau file jenis .001 dan __a tue memang pelik sikit..Dorang pecahkan file2 tue kepada beberapa bahagian biar jadik kecik n senang korang nak download x payah la nak tunggu lama2 kan..file tue korang kena joinkan pakai software FFSJ yang saya bagi kat atas tue..Korang download jew..free plak tue..Nak guna pon senang jew..Korang drag jew fail yang dah korang siap download pastu masukkan kat bahagian joining tue bahagian atas..Pastu tekan jew  perkataan JOIN tue..Pastu siap sudah..

Dah siap download bleh jew terus play movie tue..Senang jew kan tips saya nie..Nie la keje yang saya buat kalau bosan dok bilik malam2 buta..Line pon ngah laju masa tue sebab budak2 dah tidor..Ada sampao 1.3MB per second taw..laju x laju plak kan..Download file size 1gb selamba jew..Hahahaha...Ok,tue jew tips yang saya nak share kat korang tue pon sebab ada member rekomenkan suruh wat pasal cara nak download nie..Maybe ramai lagi yang x taw kot..Saya wat jew la kan nak sharing ape yang taw kat korang..Kan sharing is caring!!!
Share on Google Plus

About Amarul Samsudin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

6 Respons Diterima:

Anonymous said...

lepas kita downlod IDM tuu nk wat ap pulak???

Muhamad Nur Amarul Bin Samsudin said...

dah hbis idm tue install dulu...
then register...

nadieyy wonlyy said...

Sy dah buat sume benda kt ats nh , tp rasa cm lembab jgk jee . donlod gne IDM nh plg laju pun 50kb/sec je , lambat tuu . 300mb dlm 3jam . soo , ada apa2 cara x nak lajukan , slain upgrade TM internet ? :D

Amarul Samsudin said...

Itu mungkin speed internet di tempat anda. Memang tak ada cara lain selain upgrade speed. Tak pun pinjam la wifi jiran2 sebelah. hehehe

nadieyy wonlyy said...

Haha xpelahh , nwayy thanks kayy abg Amarul ^^

Amarul Samsudin said...

Its ok klau internet dekat rumah slow. Nanti dah keje upgrade la kasi laju. Hehehe. Btw, welcome..=)